U bent hier: Home > Waarom Certificering?

Waarom certificering?

Het belang van certificering

Archieven, musea en bibliotheken beheren steeds meer digitale producten van onze samenleving en vervullen daarmee de rol van digitaal archief. Subsidiegevers en financiers, dataproducenten en depotgevers, consumenten en gebruikers moeten erop kunnen vertrouwen dat deze beheerders de digitale collecties die zij onder hun hoede hebben voor de lange termijn veiligstellen en toegankelijk houden. Certificering is het instrument waarmee die betrouwbaarheid en kwaliteit meetbaar en inzichtelijk kan worden gemaakt, voor de organisatie zelf en voor alle belanghebbenden.

Certificeren en professionaliseren

Certificering is geen kwestie van ‘alles of niets’. Daadwerkelijke en formele certificering en het behalen van keurmerken is van belang voor beheerders van e-depotvoorzieningen. Daarnaast kunnen de verschillende certificeringsinstrumenten ook gebruikt worden als checklists en handreikingen die helpen bij het evalueren en verbeteren van de eigen organisatie en de eigen processen. Het primaire doel is dan professionalisering, later mogelijk gevolgd door certificering.

Uit een enquête in 2016 onder alle instellingen die tot dan toe het Data Seal of Approval hadden behaald (een voorloper van het huidige CoreTrustSeal), bleek dat het certificeringstraject overwegend wordt gezien als een hele nuttige exercitie die men ook zeker aan collega-instellingen aan zou raden, ondanks dat het van sommige best een forse tijdsinvestering vroeg.

Bekijk alle instrumenten voor certificering