U bent hier: Home > Certificering in de praktijk > Ondersteuning bij CoreTrustSeal

Ondersteuning bij CoreTrustSeal

Het CoreTrustSeal is de eerste stap voor instellingen bij formele certificering. Het keurmerk is gebaseerd op de DSA/WDS-richtlijnen voor betrouwbare digitale archieven. CoreTrustSeal werd in september 2017 gelanceerd en is een samenvoeging van de keurmerken Data Seal of Approval (DSA) en ICSU-WDS. Vooral DSA werd in Nederland voor september 2017 veel gebruikt.

Aangezien het CoreTrustSeal afkomstig is uit de wetenschappelijke sector, besteedt het Netwerk Digitaal Erfgoed extra aandacht aan het helpen toepassen van de richtlijnen op de erfgoedsector.

Aanwezige materialen

 • DSA Survey: enquete van het Netwerk Digitaal Erfgoed in 2016 onder alle (inter)nationale instellingen die op dat moment een Data Seal of Approval hadden behaald. Gevraagd werd naar de benodigde investering in geld en tijd en naar het ervaren nut van het certificeringstraject.
  Bekijk de DSA Survey (PDF)
 • Nederlandse uitgave van de Engelstalige richtlijnen van DSA/WDS. Deze vertaling is goedgekeurd door het bestuur van DSA/WDS (inmiddels het bestuur van CoreTrustSeal). Dit document helpt vooral bij de voorbereiding. De uiteindelijke aanvraag moet wel in het Engels worden ingediend.
  Bekijk de Basiseisen voor betrouwbare archieven volgens DSA/WDS (PDF)
 • Verslagen van de drie certificeringsworkshops van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Deze waren met name gericht op het Data Seal of Approval, een voorloper van het CoreTrustSeal. Naast algemene informatie over nut en noodzaak van certificering werden ook verhalen van ervaringsdeskundigen gedeeld. In de derde workshop werden de richtlijnen van DSA/WDS in detail bestudeerd en gezamenlijk geïnterpreteerd voor de erfgoedsector.
  Bekijk de verslagen van de workshops van 3 november 2016, 16 maart 2017 en 29 juni 2017.

 Verwachte materialen en bijeenkomsten

 • De workshop van 29 juni 2017 gaf belangrijke input voor een Handleiding DSA/WDS-certificering voor erfgoedinstellingen. Hieraan wordt op dit moment gewerkt. De handleiding komt op deze pagina beschikbaar.
 • Tevens gaan we via deze pagina best practices delen van instellingen die het keurmerk al hebben behaald.
 • Zodra er nieuwe data zijn voor workshops of studiedagen over certificering vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed worden die ook hier bekendgemaakt.